Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Σαμπάνιες άνοιξαν χθες οι επιστήμονες του CERN μετά το ιστορικό ρεκόρ



Την έναρξη του μεγαλύτερου πειράματος της σύγχρονης φυσικής επιστήμης σηματοδοτούν οι ισχυρότερες συγκρούσεις σωματιδίων στην ιστορία που πέτυχε χθες ο επιταχυντής αδρονίων (LHC) του ευρωπαϊκού ερευνητικού κέντρου (CERN). Ρίγη συγκίνησης ένιωσαν οι επιστήμονες του CERN, με την εκπρόσωπο του κέντρου, Πάολα Καταπάνο, να δηλώνει ότι το πείραμα που θα επιτρέψει σους ερευνητές να εξετάσουν τη φύση της ύλης και την προέλευση των άστρων και των πλανητών αποτελεί την αρχή μίας νέας εποχής. περισσότερα...










Εκατοντάδες ερευνητές σε όλο τον κόσμο παρακολούθησαν σε απευθείας σύνδεση το πείραμα μέσω του διαδικτύου. Η επιτυχία-ορόσημο έρχεται με καθυστέρηση περίπου ενάμιση χρόνου λόγω των αλλεπάλληλων τεχνικών προβλημάτων για τα οποία χρειάστηκαν πολύμηνες και δαπανηρές επισκευές. Σε μία προσπάθεια να δημιουργήσουν μίνι εκδοχές του Μπινγκ Μπανγκ, της μεγάλης έκρηξης που οδήγησε στη γέννηση του σύμπαντος πριν από 13,7 δισ. χρόνια, φυσικοί στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Ενέργειας πέτυχαν συγκρούσεις υποατομικών σωματιδίων σε υψηλές ταχύτητες.
«Είναι μία μεγάλη επιτυχία. Πηγαίνουμε εκεί όπου δεν έχει πάει κανείς έως τώρα. Ανοίξαμε νέο έδαφος για τη Φυσική», δήλωσε ο Ολιβιέρ Μπουσμίλερ, ένα από τα κεντρικά πρόσωπα αυτού του προγράμματος που έχει κοστίσει 9,4 δισεκατομμύρια δολάρια.
Μέσα στην κυκλική σήραγγα του επιταχυντή αδρονίων LHC, περίπου 100 μέτρα μέσα στο έδαφος κάτω από τα σύνορα Γαλλίας - Ελβετίας, δύο δέσμες με συνδυασμένη ισχύ 7 Tev ή 7,5 τρισεκατομμύρια ηλεκτροβόλτ διασταυρώθηκαν. Οι δέσμες αυτές είναι τρεισήμισι φορές ισχυρότερες από εκείνες που είχαν επιτευχθεί έως τώρα σε εργαστηριακές συνθήκες.
Η ενέργεια που εκλύθηκε κατά τη σύγκρουση αντιστοιχεί χονδρικά στην ενέργεια που θα απελευθέρωνε ένα μικρό αυτοκίνητο αν προσέκρουσε σ’ έναν τοίχο με την ταχύτητα του ήχου. Η σύγκρουση έγινε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας, με ταχύτητα ένα νανο-κλάσμα του δευτερολέπτου, μικρότερη από εκείνη του φωτός.
Οι συγκρούσεις θα συνεχιστούν για 18 έως 24 μήνες, Μόλις ολοκληρωθεί η φάση των συγκρούσεων 7 Tev, το μεγαλύτερο επιστημονικό όργανο του κόσμου θα τεθεί ξανά εκτός λειτουργίας για περίπου έναν χρόνο προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες επισκευής στους ελαττωματικούς μαγνήτες που κατευθύνουν τις δέσμες. Οταν τεθεί εκ νέου σε λειτουργία, θα επιχειρηθούν συγκρούσεις ενέργειας 14 Tev.
Στο μεταξύ, οι αισθητήρες του επιταχυντή αδρονίων αναλύουν τα δεδομένα, σε μία προσπάθεια εντοπισμού έως σήμερα «θεωρητικών» υποατομικών σωματιδίων, όπως το μποζόνιο του Χιγκς, το κομμάτι, δηλαδή, που λείπει από το παζλ της θεμελιώδους δομής της ύλης.
Οι επιστήμονες ευελπιστούν πως το πείραμα θα επιτρέψει να μάθουν από τι αποτελείται η μαύρη ύλη, που αντιπροσωπεύει το 23% του σύμπαντος, έναντι μόνο 4% για την ορατή ύλη που αποτελεί τα άστρα και τους πλανήτες. Το υπόλοιπο 73% είναι η μαύρη ενέργεια ή η δύναμη με την οποία επεκτείνεται το σύμπαν.


ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου