Τρίτη 6 Απριλίου 2010

ΝΕΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ


Το 8% καπέλο είναι εξοντωτικό θα επιβάλλεται σε όλα τα τιμολόγια άνω των 300 ευρώ 

Αναστάτωση και σύγχυση στην αγορά προκαλεί διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου, με την οποία επιβάλλεται παρακράτηση φόρου 8% σε όλα τα τιμολόγια άνω των 300 ευρώ, που κόβουν οι εταιρίες παροχής υπηρεσιών, χωρίς μάλιστα να διευκρινίζεται ποιοι τομείς από τον τεράστιο κλάδο των υπηρεσιών υπάγονται στην παραπάνω υποχρέωση. 




Με μια λακωνική και ως εκ τούτου αρκετά ασαφή διατύπωση το υπουργείο Οικονομικών επεκτείνει την υποχρέωση προκαταβολής φόρου από την 1η/7/2010 στο εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις για την παροχή κάθε είδους υπηρεσιών άνω των 300 ευρώ. 

Το ίδιο το άρθρο 6, παράγραφος 10, του υπό ψήφιση φορολογικού νομοσχεδίου δεν λύνει κάποιες από τις δεκάδες απορίες που προκαλεί η παραπάνω ρύθμιση, καθώς αναφέρεται λακωνικά "για όλες τις λοιπές περιπτώσεις παροχής υπηρεσιών εφόσον οι συναλλαγές ξεπερνούν τα τριακόσια (300) ευρώ, παρακρατούν φόρο με συντελεστή οκτώ τοις εκατό (8%)".

Μέχρι σήμερα οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υποχρεούνται σε παρακράτηση φόρου για τις συναλλαγές που κάνουν με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Με την παραπάνω ρύθμιση η υποχρέωση αυτή επεκτείνεται και για συναλλαγές με τρίτους. Με τον τρόπο με τον οποίο είναι διατυπωμένη η διάταξη δείχνει να αφορά σε όλο το φάσμα των εταιριών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο υπηρεσιών. 

Εξαιρούνται μόνο, με τη διά της ατόπου απαγωγής όσοι ήδη προκαταβάλλουν φόρο (π.χ. δικηγόροι, δημοσιογράφοι) καθώς και οι συναλλαγές εταιριών με φυσικά πρόσωπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου